Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Boka din resa via oss:
PAKETRESOR MED RESEGARANTI

Personlig service?
Ring 0141-20 99 00

Varukorgen är tom

.

Årets fjärde adventsvärd

Vår fjärde adventsvärd är Alexandra Damberg från Blomstertid i Borensberg. Alexandra driver en liten blomsterbutik i Borensberg och har gjort det sedan 2016. 

Jag har alltid jobbar med blommor. Jag började följa med min moster och planterade julgrupper. Jag har även sålt blommor på torget under några år. Jag bor på en gård på landet med min man och våra två barn. På gården bor också våra hästar, våra höns, kaniner och katter. 

Hur ska julen firas hos dig? 

Jag går upp tidigt och släpper ut hästarna och matar höns och kaniner. Sen blir det grötfrukost till julkalendern. Med en sprakande brasa och många tända ljus. Och det delas ut några paket. Vi åker till graven och tänder ljus hos nära och kära. Senare på eftermiddagen samlas släkten hemma hos oss. 

Favorit på julbordet? 

Det har alltid varit min farmors ris à la Malta med saftsås. Hon finns tyvärr inte med oss längre så i år får jag försöka göra den själv. 

Bästa grötrimmet? 

Oj, det var svårt. Denna juliga smet bör ätas ganska het, hoppas jag mandeln kan hitta så jag bredvid min älskling får sitta. 

Bästa julmusiken? 

En dag när du blir stor med Benjamin Ingrosso. 

Bästa julgranspyntet? 

Färska blommor. Utslagna Hyacinter är ju så vackert att hänga i granen. Och vilken doft. Även några klockor av amaryllis är fint att lägga i granen. 

Vad önskar du dig julklapp? 

En julklapp som barnen har gjort i slöjden är väl det finaste man kan få. 

Vad önskar du dig för 2023? 

Jag önskar att allt kan lägga sig nu med sjukdomar, krig, höga räntor och elpriser... 
Jag vill passa på att önska alla en riktigt god jul!


.

Årets tredje adventsvärd

Vår tredje adventsvärd är Jessica Nilsson, sponsringsansvarig på Vätternrundan.

I hennes roll ingår att utveckla Vätternrundans tillsammans med organisation och partners med det övergripande folkhälsomålet, att få flera människor i rörelse. Jessica bor sen ett par år i Mantorp med sin son Neo snart 10 år. Som ung dansade hon i Motalarevyn och är glad att vara tillbaka i Motala igen.
Som ung cyklade Jessica tre Tjejvätternrundor som support till sin min mamma som ”ville komma igång” och som en kul ”mamma-dotter-grej”. Men det var framförallt via cykelturismen som Jessica upptäckte cykling som motionsform.
- Det är enligt min mening det absolut skönaste sättet att semestra på. Lätt att ta sig fram och känslan i kropp och sinne efter både rörelse och upplevelser. Underbart!
Vätternrundan är inte bara motionsloppet och folkfesten en gång per år, det är en livsstil och en gemenskap som engagerat så många människor sedan starten 1966. Vi ska fortsätta engagera lång tid framöver och för en ny tid, krävs nya grepp. Fokus närmast är att inspirera flera vanliga motionärer och unga att cykla.
-  Motalas vackra natur och Vätternrundans starka varumärke som årligen attraherar människor från världens alla hörn, utgör en enorm potential, särskilt nu i och med den ökade naturturismen.

Hur ska julen firas hos dig?

Det blir en lugn och mysig julaftonsmorgon där vi tittar på julkalendern, öppnar paket och äter gott. Om jag får bestämma blir det ett ”juldopp”. Senare på dagen promenerar vi till mormor där vi äter middag och spelar juklappsspel. Sen ser vi fram emot lata dagar med mycket film, umgänge och promenader.

Favorit på julbordet?

Helt klart Janssons frestelsen, gärna med gravad lax och brysselkål.

Bästa grötrimmet?

Oj oj, det är tyvärr ingen tradition hos oss, men som en sann romantiker så passar denna:

”Den som denna mandel finna, kommer nog ett hjärta vinna!”

Bästa julmusiken?

https://www.youtube.com/watch?v=bjQzJAKxTrE

The one and only: Do they know it’s Christmas? Med Band aid. Tröttnar aldrig på den. Ju högre volym, desto bättre.

Bästa julgranspyntet?

Vår juleby. Som barn så hade vi något liknande men vi har tagit den vidare och utvecklat traditionen. Varje år skapar vi nya miljöer och adderar nya detaljer för att skapa en riktigt drömig by. Så när det är snöfattigt ute så kan vi gå loss i vår juleby!

Vad önskar du dig julklapp?

Jag har faktisk unnat mig en egen SUP som kommer att ligga inslagen under granen. Men framförallt så ser jag fram emot lugn, ro, tid för reflektion och massor av mys.

Vad önskar du dig för 2023?

På ett ytligt plan-många härliga konsert- och cykelminnen????. På ett djupare plan- en fortsatt utveckling och medvetenhet i världen. Det finns något positivt i att vi som människor och ledare behöver tänka om, tänka nytt och inte längre kan ta saker för givet. Den förändringskraft som finns i det, ger framtidshopp när vi står inför stora strukturella utmaningar såsom klimatkrisen. Att världsledare som Macron överväger att förbjuda korta inrikesresor med flyg och införa lagkrav på att sätta solceller på parkeringshus, kan å ena sidan kännas extremt, men det tvingar fram nya mer miljömässiga infrastruktur- och energilösningar. Det är inspirerande!

.

Årets andra adventsvärd

Vår andra adventsvärd är Amanda Hessle som driver Värdskapsbyrån på Torsö i Vänern. 

Amanda är besöksnäringsföretagaren som guidar gäster på och längs med Göta kanal och andra hjärteplatser runt om i våra nordiska länder. Hon brinner för värdskap och bemötande och är ofta ute runt om i Sverige för att föreläsa och inspirera om ämnet. Amanda är född och uppvuxen i Schweiz men bor och verkar i Sverige sedan snart 25 år. Hon är stolt mamma till 3 tonåringar och gillar att vistas ute i naturen. Göta kanal ligger Amanda extravarmt om hjärtat!

Hur ska julen firas hos dig?

På julafton går jag upp tidigt, tänder en brasa och en massa ljus. När barnen kommer ner blir det en mysig julbrunch i vardagsrummet. Vi går sedan ut till skogen en stund, och myser därefter hela dagen och kvällen med myskläder och raggsockor på. Framåt kvällen äter vi god mat – ganska få men goda rätter står på bordet då. Fokuset ska vara på lugn och ro, och mysiga stunder tillsammans. Lite julklappar förstås, julchoklad och framförallt massor med julkramar.  

Favorit på julbordet?

Oj, det finns många. Men får nog ändå säga att ett par goda ostar från regionen slår det mesta.

Bästa grötrimmet?

Gröt- och julklappsrim är en kul tradition, som jag inte känner till från barndomens alla jular i Schweiz. Men jag gör ett litet försök:

En tallrik gröt i vinterkylan vid en kanalsluss är en fröjd,

då känns livet gott och en blir lite extra nöjd.

Tänk alla grävtomtar som har slitit för vårt älskade Blåa Band,

här sitter jag ödmjuk och tar mitt barn i hand.

Tacksam för att ha Göta kanal och dess upplevelser så nära,

precis som under juletid alla nära och kära.

Bästa julmusiken?

Tveklöst Nils Landgrens „Christmas with my friends”-skivor.

Bästa julgranspyntet?

På vår gård gillar vi att hämta in naturen, granris och kottar till exempel, och så kanske inte så väldigt många tomtar överallt, och istället stjärnor som ger ljus och värme. Barnen gillar klassiker som apelsiner med nejlikor, som sprider en ljuvlig doft. 

Vad önskar du dig julklapp?

Förutom snö till jul och nöjda barn blir jag alltid glad över en god bok eller lite lyxig choklad.

Vad önskar du dig för 2023?

I ett större sammanhang önskar jag mig att världen och människorna i den får känna ett slags lugn. Sedan önskar jag mig att jag kan behålla min fina balans mellan jobb och fritid, och att jag får fortsätta att jobba med min passion i livet.

.

Årets första adventsvärd

Vår första adventsvärd är Roger Altsäter, VD på AB Götakanalbolag.

- Jag är stolt över att få förmånen att arbeta i ett bolag vars uppgift är att föra en del av Sveriges historia vidare via vårt bevarande uppdrag av Göta kanal. Varje år besöker mer än 3 miljoner människor från Sverige och andra länder det historiska byggnadsverket som finns i allas hjärta. Men det är inte bara aktiviteter i själva kanalen utan också områdena runt kanalen som gör det intressant att besöka året runt. Vid kanalen finns våra viktiga entreprenörer (Officiell Partner Göta kanal) av olika slag som bidrar till alla bra och hundratals upplevelser. Jag själv besöker gärna dessa på fritiden, det kan handla om att äta en våffla eller en middag, handla något hantverk eller ta en cykeltur.

Hur ska julen firas hos dig?

- Vi är hemma hos oss i Malmslätt och firar jul. Vi firar ibland jul med hela släkten, men i år blir det närmaste familjen och första julen med barnbarnet Hugo.

Favorit på julbordet?

Julskinkan med en god senap, såklart. Jag brukar se till att den görs kvällen innan julafton. En ljummen skinkskiva på gott bröd är liksom själva början på julen.

Bästa grötrimmet?

Gröten var nog det allra bästa

synd att pappa åt upp det mesta ????

Bästa julmusiken?

Tänd ett ljus med Triad

Bästa julgranspyntet?

Vita glittrande ”snöflingor”.

Vad önskar du dig julklapp?

Jag hoppas på en kall vinter så en varm tröja önskar jag mig.

Vad önskar du dig för 2022?

Jag hoppas vi får lite lugnare ute i världen. För Göta kanals del hoppas jag att vi får en riktigt härlig svensk sommar. Med sol, värme och många gäster.

Jag vill passa på att tacka alla medarbetare för ert arbete under året och önskar er och alla andra – en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Poppelgatan 8   |   591 35 Motala  |   Telefon: +46 (0)141-20 99 00  |   E-post: info@sveciatravels.se

© SveciaTravels AB  |  Om cookies  |  Sitemap