Boka din resa via oss:
PAKETRESOR MED RESEGARANTI

Personlig service?
RING 0141-20 99 00

Varukorgen är tom

Läs om årets andra Adventsvärd 2020!

Adventsvärd nr 2 - Helena Camarda möt Helena Camarda som driver ett litet familjeföretag som direktimporterar delikatesser, främst från Italien men också närodlade och närproducerade varor. Hör svaren på de obligatoriska frågorna vi alltid har till våra Adventsvärdar - om deras jul!

När man flyttar utomlands och byter sin svenska familj, sitt svenska språk, sin svenska mentalitet och kultur mot något annat inser man att få traditioner är så djupt rotade i ens hjärta som just julen. Snön som faller över ens barndoms minnen, paketkalendern som mamma alltid pysslade ihop, julen hos mormor och morfar långt ut i de småländska skogarna, tomten som kom på besök och hoade "finns här några snälla barn?" Den svenska granen med vita ljus och vacker (men ganska nykter och "lagom" pyntning), julbordet och Kalle Anka klockan 15.00. Julottan och morfars chokladkakor med strösocker. Lata dagar med pussel, spel, knäck och vintriga promenader med släkten.

I Italien kommer inte tomten med paket till barnen, iallafall inte så att man märker att han kommer... paketen lämnas under granen på natten mellan julafton och juldagen och i de flesta fall är det Jesusbarnet som lämnat dem, inte tomten. På många ställen i Norditalien är det varken Jesus eller tomten utan Lucia som kommer med paketen, barnen där får istället sina paket den 13 december. Italienska barn får också paket - eller kol om man varit elak  under året! - på Trettondagen. 

Vi är en ju en blandad familj med helt olika bakgrund, kultur, mentalitet och traditioner och har i alla år försökt göra olikheterna till våra gemensamma styrkor. Vi har hittat en bra kompromiss i julfirandet; vi firar svensk jul den 24/12 och italiensk jul den 25/12.

När vi började fira jul som en familj bodde vi i Italien och det blev viktigt för mig att få ha en dag då den svenska julen och mina traditioner fick plats bland alla de italienska. Julafton firas inte i Italien så vi valde att vika den dagen åt svenska traditioner. Svenskt julbord, svenska julkakor, svenskt julgodis och svensk ”Kalle Anka” inspelad på VHS-band. På juldagen blev det italiensk jul –
7-rätters till lunch, pandoro, panettone, torrone, italiensk film och italienska sällskapsspel (tombola) och napoletanska kortspel. För mig var det jätteviktigt att den 24/12 fick bli en svensk dag och på samma sätt är det nu – sedan familjen flyttat till Sverige – jätteviktigt att den 25/12 får vara en italiensk juldag. Då serveras inga rester från det svenska julbordet, knäck och pepparkakor är strängt förbjudna och Francesco står i köket mest hela dagen.  

Vårt julfirande handlar mycket om kompromisser mellan våra olika kulturer och traditioner, fasta färgglada lampor i granen eller blinkande vita tex. Svenskt julbord, svenska julkakor och svenskt julgodis den 24:de och italiensk mat och italienska julkakor och italienskt julgodis den 25:e. Tomten som kommer med paket den 24/12 och italienska La Befana (häxa) som kommer med mera paket och godis på Trettondagen. Vi ser på Kalle Anka på julafton och spelar italiensk ”tombola” (bingo) på juldagen.

Hur ska julen firas hos dig? 
Vi firar traditionell svensk jul på julafton och italiensk jul på juldagen. Svenskt julbord, svenska julkakor och svenskt julgodis den 24:de och italiensk mat (7-rätters, ofta fisk och skaldjur) och italienska julkakor (pandoro, panettone) och italienskt julgodis (torrone) den 25:e. Tomten kommer med paket den 24/12 och på Trettondagen kommer en italiensk häxa (La Befana) flygandes på kvast till oss ända från Italien och lämnar godis till barnen (eller kol, om de inte varit snälla).

Favorit på julbordet?
Favorit på det svenska julbordet är ju blandningen av allt… men sill, köttbullar och ägghalvor framförallt. På juldagen äter vi italienskt och då blir det ofta Pasta sugli scogli (skaldjurspasta). Det är gott. Sen blir det förstås inte jul utan knäck, pepparkakor, pandoro och panettone.

Bästa julmusiken?
Vi lyssnar på julmusik hela månaden, allt som går att komma över. Särskilt gillar jag Celine Dions ”These are special times”, den är magisk. 

Bästa julpyntet?
Det bästa med julen är alla julljus som tänds… glittrande kransar i fönstren och tända ljus på bordet. Julgranen så klart och små tomtar på borden. 

Vad önskar du dig julklapp?
I år mer än någonsin önskar jag som de flesta andra att bara att få vara tillsammans med familjen, att alla ska vara friska förstås. Och naturligtvis att COVID-19 försvinner och bara blir en otrevlig dröm. Vi kommer fira ensamma med bara familjen i år, det är ledsamt men blir säkert mysigt det också. 

Vad önskar ni er för 2021 med företaget? 
- För företaget önskar jag mig 2021 att folk ska fortsätta vilja komma till oss och butiken i Borensberg. Och att vanliga marknader och mässor öppnar igen.

Platensgatan 3   |   591 35 Motala  |   Telefon: +46 (0)141-20 99 00  |   E-post: info@sveciatravels.se

© SveciaTravels AB  |  Om cookies  |  Sitemap